CumSeJoaca.ro » Cum se joacă Yams

Cum se joacă Yams

Yams sau Yatzy este un joc de zaruri creat de Milton Bradley. Ideea provine din jocuri anterioare precum Yacht și Generala. În joc sunt folosite câte cinci zaruri, urmărind completarea unui tabel prestabilit, scopul fiind de a avea un punctaj cât mai mare. Yams este un joc de societate caracterizat de noroc, strategie, probabilitate, atenție distributivă.

Reguli generale joc Yams

  • Participă minim doi jucători.
  • Fiecare are câte cinci zaruri şi câte o fişă cu tabelul de mai jos în care se completează punctajul.
  • Prima dată, fiecare jucător aruncă concomitent câte un zar. Cel care are zarul mai mic deschide jocul.
  • Aruncă toate cele cinci zaruri. In funcţie de ce a ieşit, fie se opreşte şi notează punctajul în tabel, fie alege câteva zaruri, iar pe restul le relansează.
  • Poţi relansa zarurile de maxim două ori.

Exemplu: Arunc zarurile. Numerele apărute sunt “1,1,3,5,6”. Pun deoparte “1,1” si relansez “3,5,6”. Numerele apărute sunt “1,2,5”. Pun deoparte “1” (acum am trei de “1” puşi deoparte) şi relansez “2,5”. Numerele apărute sunt “1,4”. Rezultatul final este de “1,1,1,1,4”. Aleg să scriu “40” în dreptul careului. Acesta este cel mai convenabil punctaj, însa puteam scrie “4” în dreptul rubricii 1, “2” în dreptul perechii, “8” în dreptul tripletului, sau tot “8” în dreptul sumei generale.

  • Apoi este rândul adversarului.
  • Jocul se sfârşeşte când toate coloanele sunt pline.
  • Câştigă cel care are un punctaj final mai mare.
Reguli tabel Yams
Reguli tabel Yams

Sfaturi şi recomandări joc Yams

Având în vedere că ai la dispoziţie nouă coloane, la începutul jocului completarea punctajului în tabel este lejeră, însă, pe măsură ce căsuţele se umplu, vei ajunge în situatii în care, de exemplu, vei avea absolut nevoie de un careu. Dacă nu reuşeşti să-l faci, atunci treci mai departe, barând pur şi simplu căsuţa. Se consideră 0 puncte.

Este de recomandat să începi jocul completând coloanele de sus în jos şi de jos în sus, iar pe cele aleatorii să le laşi pentru la sfârşit.

yambsCel mai greu la acest joc este să îţi iasa un yams, adică cinci zaruri cu acelaşi număr. Când completezi coloanele de jos în sus este foarte simplă completarea sumei generale, dar pentru yams este recomandat ca, dacă nu îţi vine în timp util un yams, să barezi casa şi să treci mai departe.

De asemenea, pentru un începator, este de recomandat ca primele jocuri să le facă utilizând doar primele trei coloane (aleatoriu, de sus în jos şi de jos în sus), dacă se avânta din prima la tabelul pe care l-am pus eu la dispoziţie, riscă să petreacă trei ore pentru un singur joc. In mod normal, un joc Yams în doi, utilizând întreg tabelul propus, ţine o oră.

De obicei, Yams se joacă utilizând zaruri mai mari decat cele obişnuite, pe care le găseşti prin chioşcuri. De asemenea, este nevoie de un covoraş special pentru jocurile cu zaruri. Este foarte dezagreabil să arunci cele cinci zaruri direct pe masă. Dar cum, prin România, nu am avut fericirea de a găsi un magazin serios, specializat în jocuri de societate, poţi înlocui covoraşul cu unul pentru poker, pe care îl poţi procura mai uşor, sau cu o faţă de masă mai groasă.

Pentru un plus de picanterie, dacă pot sa o numesc aşa, popular, Yams mai apare sub forma de Iams, cu toate că nu am găsit nicăieri niciun indiciu cum că această denumire ar fi corectă.

1 thought on “Cum se joacă Yams”

  1. Eu joc o variantă mai amplă de Yams. Tabelul conţine două grupuri de câte două linii în plus. Primul grup este majore (M) şi minore (m).
    Majore înseamnă zaruri cât mai mari, minore înseamnă zaruri cât mai mici. Subtotalul se obţine prin scădere (M-m).
    Al doilea grup este format din pare (P) şi impare (I). Pe rândul P se pun NUMAI zaruri pare. Toate zarurile trebuie să fie pare. Dacă nu sunt, se pune 0.
    Pe rândul I se pun NUMAI zaruri impare. Toate zarurile trebuie să fie impare. Dacă nu sunt, se pune 0.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top