CumSeJoaca.ro » Darts – Regulament de joc

Darts – Regulament de joc

Istoricul jocului Darts

Arcasi din Anglia Medievala
Arcasi din Anglia Medievala

Darts este un joc popular care are o istorie bogata in spate. La originile sale Darts-ul a fost o metoda de antrenament pentru arcasii din Anglia Medievala, in special pentru recrutii de artilerie care se antrenau aruncand cu mana sageti scurte, fara sa utilizeze arcul, in butoaie de vin rasturnate sau in trunchiuri de copaci. De fapt, tocmai datorita acelor butoaie de vin se crede ca Darts-ul a devenit atat de popular. Dupa antrenamente soldatii mergeau sa se relaxeze in cramele acelor timpuri locul unde se gaseau din belsug butoaie de vin. Datorita dimensiunilor reduse ale sagetilor de antrenament, soldatii le carau cu ei pretutindeni, inclusiv in crame. Astfel ca, in scurt timp cramele acelor vremuri au devenit un loc in care cei mai talentati soldati isi etalau indemanarea in aruncarea cu sageti scurte in capetele butoaielor de vin.

Jocul Darts
Jocul Darts

 

Din motive practice evidente, cineva a venit cu ideea sa se foloseasca doar capatul butoiului ca si tinta fixata pe un perete si astfel s-a obtinuta prima tabla de Darts. Odata cu expansiunea imperiului britanic Darts-ul a cunoscut o dezvoltare fara precedent. Datorita regulilor extrem de simple si accesibilitatii sale din punct de vedere finaciar, Darts-ul a fost foarte bine primit in toate colturile lumii.

Tabla de Darts

  • Diametrul tablei de Darts este 45.7 cm si este divizata in 20 de segmente numerotate de la 1 la 20. Tabla de joc trebuie sa fie astfel pozitionata incat segmentul 20 sa fie perpendicular fata de sol si plasat in pozitia cea mai inalta.
  • In ceea ce priveste punctajul, trebuie remarcat faptul ca sunt doua cercuri care traverseaza segmentele marcate: cercul exterior, numit si double ring, si cercul aflat la mijlocul distantei dintre marginea si centrul tintei, numit triple ring. Daca o sageata loveste un segment in dreptul primului cerc, cel de la margine, numarul de puncte obtinute de aceasta aruncare se dubleaza, iar daca o sageata loveste o sectiune in dreptul celui de al doilea cerc, numarul de puncte obtinute se tripleaza. Cu alte cuvinte, daca o sageata loveste segmentul 20 in dreptul primului cerc, aceasta sageata acumuleaza 2×20 puncte, iar daca loveste segementul 20 in dreptul cercului interior, atunci acesta sageata acumuleaza 3×20 puncte.
  • In ceea ce priveste centrul tintei, sunt doua cercuri mai mici: bulls eyes (outer bull) care valoreaza 25 puncte si double bulls eyes (inner bull) care valoreaza 50 puncte. In concluzie, cele mai multe puncte se fac la triplu de 20, numarul maxim de puncte care se pot face la o tura este de 180 puncte (trei triple de 20).
Tabla de Darts
Tabla de Darts
  • Sagetile pot sa aiba lungimea maxima de 30 cm si greutate de maxim 50 de grame. In ceea ce priveste pozitionarea tablei de Darts, centrul tablei trebuie sa fie fixat la exact 173 cm de podea. Este indicat plasarea in spatele tablei de joc a unui panou de protectie cu dimensiuni ceva mai mari decat tabla de joc, doar pentru a proteja peretele in cazul unei aruncari total gresite. Distanta standard de aruncare fata de tinta este de 237 cm.

Cum se joacă Darts

Tehnici de bază

  • Stati in spatele liniei de aruncare;
  • Tineti corpul sagetii intre degetul mare, aratator si cel mijlociu;
  • La o aruncare se folosesc 3 sageti;
  • Depasirea punctajului ramas nu se ia in considerare;
  • Stati relaxati si in echilibru;
  • Aruncarea trebuie sa fie ferma si lina.

Cele mai populare variante de joc

Cum se joaca Darts
Cum se joacă Darts

JOCUL 301 – se incepe cu orice dubla. Se arunca pe rand. Incercati reducerea scorului, de la 301 la 0.
Jocul se incheie cu o dubla, de exemplu 40 = dublu 20, 32 = dublu 16 (daca scorul dumneavoastra este mai mare decat punctele ramase, atunci scorul dumneavoastra este “anulat” – trebuie sa aruncati din nou dupa aruncarea adversarului).

JOCUL “IN JURUL CEASULUI” – trebuie sa aruncati pe rand fiecare numar, de exemplu 1, 2, 3, 4 pana la 20, 25, 50. Castiga cel care nimereste toate numerele in ordine.

JOCUL “SCORUL MARE” – toti jucatorii au 5 vieti. Fiecare jucator arunca o sageata cat mai aproape de ochiul “bull”. Cel care arunca cel mai aproape de ochiul “bull” incepe jocul si are o aruncare libera. Jucatorul urmator trebuie sa aiba un scor mai mare decat primul. Atunci cand un jucator isi pierde toate cele 5 vieti, iese din joc. Castiga acel jucator care ramane cu vieti.

Daca doriti sa experimentati si alte tipuri de joc, precum si pentru o mai detaliata prezentare a jocului Darts si a regulilor speciale care trebuie respectate in cadrul concursurilor, puteti accesa pagina oficiala a Federatiei de Darts din Romania.

Sursa: www.oxygen.com.ro

1 thought on “Darts – Regulament de joc”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top