CumSeJoaca.ro » Monopoly – Reguli de joc

Monopoly – Reguli de joc

ISTORIA JOCULUI MONOPOLY

Monopoly-cutia-joculuiJocul Monopoly este cel mai bine vandut joc din categoria sa, fiind comercializat  in 103 tari si in 37 de limbi . Dar cum a fost creat Monopoly ? Cand a inceput acest joc sa fie creat ?

Monopoly a aparut in anul 1934, in timpul Marii Crize din SUA, cand Charles B. Darrow din Germantown, Pennsylvania, si-a aratat creatia, denumita de el jocul Monopoly catre conducerea firmei producatoare de jucarii Parker Brothers . Va vine sa credeti aceasta a respins  acest joc pe motiv ca prezinta prea multe erori de design ?

Dar Darrow nu s-a lasat descurajat si, desi era ca si multi alti americani, somer, el s-a gandit sa produca acest joc pe cont propriu. Zis si facut : impreuna cu un prieten a produs peste 5000 de copii ale acestui joc pe care le-a vandut prin intermediul unui magazin de jucarii din Philadelphia . Jocul s-a bucurat de un success imediat . Darrow nu a mai putut sa tina pasul cu cererea si a mers din nou la firma Parker Brothers care de aceasta data a fost de accord sa produca jocul . Si, dupa cum se spune, restul e istorie !

In primul an de la lansare, jocul Monopoly a fost cel mai bine vandut joc din America . De-a lungul a peste 75 de ani de la lansare, s-a estimat ca peste 500 de milioane de oameni s-au jucat cu Monopoly.

Cateva lucruri interesante despre Monopoly:

Peste 200 de milioane de jocuri Monopoly s-au vandut in toata lumea de la lansarea lui.

Cel mai scump joc de Monopoly cu casute si hoteluri de argint si de aur s-a vandut cu suma de 25.000 dolari .

Cea mai mare durata a unei partide de Monopoly a fost de 70 de zile.

Omul Monopoly

TELUL JOCULUI

Telul jocului Monopoly este de a deveni cel mai bogat jucator prin cumpararea, inchirierea si vanzarea proprietatilor imobiliare.

ECHIPAMENT

O tabla de joc, 2 zaruri, figurine, 32 casute si 12 hoteluri. Jocul are 16 carti de Noroc (Chance) si 16 carti ale Comunitatii (Community Chest), 28 de carti Titluri de Proprietate (cate una pentru fiecare proprietate) si banii jocului.

Tabla de joc Monopoly
Tabla de joc Monopoly

PREGATIRE

Asezati tabla de joc pe masa si cartile de Noroc si ale Comunitatii cu fata in jos in spatiile speciale. Fiecare jucator alege o figurina care sa il reprezinte in timpul “calatoriei” in jurul tablei.

Fiecarui jucator i se dau $1500 impartiti in felul urmator:

2 bancnote de $500, 2 bancnote de $100, 2 bancnote de $50, 6 bancnote de $20, 5 bancnote de $10, 5 bancnote de $5 si 5 bancnote de $1.
Toti banii ramasi si echipamentul stau in Banca.

BANCHERUL

Bancherul este selectat de ceilalti jucatori. Va trebui sa fie cineva care sa poata conduce si licitatiile. Poate participa la joc dar in cazul acesta fondurile sale ca jucator vor fi

separate de cele ale Bancii.

Daca sunt mai mult de 5 jucatori Bancherul poate alege sa participe doar in aceasta calitate (nu sa fie si jucator).

BANCA

In afara de bani, Banca detine si Titlurile de Proprietate, casele si hotelurile inainte de a fi cumparate de jucatori. Plateste salarii si bonusuri. Vinde si scoate la licitatie pr

oprietati si acorda cardurile respective cu Titlurile de Proprietate cumparate de un jucator, vinde casele si hotelurile si imprumuta bani pentru ipoteci. Colecteaza taxele, amenzile, imprumuturile si dobanda precum si sumele platite pentru toate proprietatile vandute si scoase la licitatie. Banca nu poate da faliment. In cazul in care Banca ramane fara bani, Bancherul poate emite bani, oricati sunt necesari, scriind pe orice bucata de hartie.

JOCUL

Incepand cu Bancherul, fiecare jucator arunca zarurile. Jucatorul cu cel mai mare scor incepe jocul.

Figurinele sunt asezate pe casuta marcata “GO” (Start) si, dupa aruncarea zarurilor, fiecare jucator muta atatea casute (in directia sagetii) cat indica zarurile.

Dupa ce un jucator si-a terminat randul, jocul continua spre stanga. Figurinele raman in spatiile ocupate si continua din punctul ultimei runde jucate. Doua sau mai multe figurine pot fi asezate in aceeasi casuta in acelasi timp.

In functie de casuta in care “aterizati”, puteti cumpara imobiliare sau alte proprietati, veti fi obligati sa platiti chirie sau taxe, sa trageti o carte de Noroc sau a Comunitatii, sa mergeti la Inchisoare etc. Urmati instructiunile din fiecare casuta.

Daca aruncati zarurile si nimeriti o dubla, mutati figurina ca de obicei, urmati instructiunile din casuta pe care aterizati dar veti arunca din nou zarurile. Daca ar

uncati duble de trei ori consecutiv sunteti obligati sa mutati imediat in casuta marcata “Inchisoare”.

GO (Start)Go

De fiecare data cand un jucator aterizeaza sau trece peste casuta Go (start), fie ca arunca zarurile sau primeste o carte cu aceasta instructiune, Bancherul ii plateste un salari

u de $200.
Nota: daca jucatorul arunca zarurile si aterizeaza 2 spatii dupa, pe “Cufarul Comunitatii” sau 7 spatii dupa pe casuta “Noroc” si trage cartea “Du-te la Start”, va colecta $200 pentru ca a trecut de Go (Start) o data si inca $200 pentru ca a ajuns acolo a doua oara, urmand instructiunile de pe carte.

CUMPARAREA PROPRIETATILOR

Cand un jucator aterizeaza pe o proprietate libera, o poate cumpara de la Banca pentru pretul afisat. Primeste Titlul de Proprietate si il plaseaza pe masa cu fata in sus, in dreptul sau. Daca jucatorul nu doreste sa cumpere proprietatea, banca o va scoate la licitatie si o va vinde jucatorului care liciteaza cel mai mult.
Licitatia poate incepe la orice pret si il poate include si pe jucatorul care nu a vrut sa cumpere proprietatea la pretul afisat.

PLATA CHIRIEI

Cand un jucator aterizeaza pe o casuta care e proprietatea altui jucator, trebuie sa plateasca proprietarului chirie, afisata pe Titlul de Proprietate.
Daca proprietatea a fost ipotecata, proprietarul nu poate colecta chirie iar Titlul de Proprietate trebuie sa stea cu fata in jos in dreptul proprietarului.

Este un avantaj sa detii toate titlurile de proprietate de o culoare (Bordwalk si Park Place sau Connecticut, Vermont si Oriental) pentru ca poti sa incasezi chirie dubla pentru proprietatile respective. Regula se aplica in acest caz si proprietatilor ipotecate.

Este si mai avantajos sa ai case sau hoteluri pe proprietati pentru ca atunci chiriile sunt mai ridicate decat pentru proprietatile nedezvoltate.

Proprietarul nu poate colecta chiria daca uita sa o ceara inainte ca jucatorul urmator sa arunce zarul!

CARTILE DE NOROC SI COMUNITATE

Cand aterizezi pe oricare dintre aceste spatii, ia prima carte din pachet, urmeaza instructiunile si pune cartea pe fundul pachetului, cu fata in jos.

Cartea “Iesi din inchisoare” este pastrata pana cand este folosita. Daca jucatorul care o trage nu o foloseste, o poate vinde, oricand, unui alt jucator la un pret stabilit de amandoi, de comun acord.

TAXELE PE VENIT

Daca aterizezi aici ai doua optiuni: sa platesti Bancii $200 sau 10% din valoarea totala pe care o detii (banii cash, valoarea proprietatilor platite sau ipotecate si costul cladirilor se aduna pentru a calcula valoarea totala a unui jucator).
Trebuie sa hotarasti optiunea pe care o alegi inainte sa calculezi valoarea ta totala!

INCHISOAREA:Du-te la inchisoare

(1) Arunci zarul si aterizezi in casuta marcata “Du-te la inchisoare”
(2) Tragi cartea “Du-te la inchisoare” sau
(3) Arunci trei duble una dupa alta.
Daca mergi la inchisoare nu mai iei $200 runda aceea.
Daca nu esti “trimis la inchisoare” ci aterizezi pe casuta marcata “Inchisoare” in cursul jocului, esti doar vizitator si nu primesti nici o penalizare iar jocul continua in mod normal.

Iesi din ichisoare daca:
(1) Arunci o dubla in urmatoarele 3 dati cand iti vine randul, caz in care muti atatea casute cate iti arata zarurile.
(2) Folosesti cartea “Iesi din inchisoare” (fie ca o ai fie ca o cumperi)
(3) Platesti o amenda de $50 inainte de a da cu zarul in urmatoarele doua dati cand iti vine randul. Daca nu arunci duble pana a treia oara cand iti vine randul, trebuie sa platesti amenda si dai cu zarul, continuand jocul in mod normal.
In timpul cat esti la inchisoare poti cumpara sau vinde proprietati, case sau hoteluri si colecta chirie.

PARCAREA GRATUITAParcare gratuita

Un jucator care aterizeaza aici nu primeste bani, proprietati sau altceva. Este doar un loc de repaus “gratuit”.

CASE

Poti cumpara case doar atunci cand detii toate proprietatile dintr-un grup de aceeasi culoare.

Cand cumperi o casa o asezi pe oricare din proprietati. Urmatoarea casa trebuie asezata pe o proprietate goala a oricarui grup de aceeasi culoare pe care il detii.

Pretul platit pentru fiecare casa este scris pe Titlul de Proprietate al proprietatii respective.

Poti cumpara oricand oricate case vrei, dar nu poti construi mai mult de o casa pe oricare proprietate de orice culoare pana cand nu ai construit cate o casa pe fiecare proprietate din grupul respectiv. Apoi poti incepe sa construiesti al doilea rand de case si asa mai departe, pana cand ai 4 case pe o proprietate. De exemplu nu poti construi 3 case pe o proprietate daca ai doar o singura casa pe o alta proprietate din acelasi grup.

Aceeasi regula se aplica si cand vinzi case (vezi mai jos).

HOTELURI

Cand un jucator are 4 case pe fiecare proprietate a unui grup de culoare complet, poate cumpara un hotel de la Banca si sa-l puna pe oricare proprietate din acel grup. Cele 4 case sunt inapoiate Bancii iar hotelul trebuie platit la pretul de pe Titlul de Proprietate. Nu poate fi construit decat un singur hotel pe o proprietate.

CAND NU MAI SUNT CASE SAU HOTELURI

Atunci cand Banca nu mai are case de vanzare, jucatorii trebuie sa astepte pana cand unul din ei inapoiaza sau vinde case la Banca. In cazul in care exista un numar limitat de case si hoteluri iar doi sau mai multi jucatori vor sa cumpere, Banca va scoate la licitatie casele sau hotelurile si le va vinde celui care plateste mai mult.

CUM VINZI PROPRIETATI

Proprietatile nedezvoltate, caile ferate si utilitatile (dar nu cladirile) pot fi vandute unui alt jucator intr-o tranzactie privata la un pret stabilit de comun acord. O proprietate nu poate fi vanduta daca exista cladiri pe oricare din proprietatile acelui grup de culoare. Acele cladiri trebuie intai vandute inapoi Bancii inainte ca proprietarul sa poata vinde proprietatea.

Casele si hotelurile pot fi vandute inapoi Bancii oricand la jumatate din pretul platit pentru ele. Toate casele dintr-un grup de culoare pot fi vandute in acelasi timp sau una cate una (un hotel = 5 case), urmand inapoi pasii facuti la cumparare.

IPOTECA

Proprietatile nedezvoltate (fara case sau hoteluri) pot fi ipotecate, prin Banca, in orice moment, cu conditia ca toate cladirile de pe proprietatile de aceleasi culoare sa fie vandute inapoi Bancii la jumatate de pret. Valoarea ipotecii este tiparita pe Titlul de Proprietate.

Nu poate fi colectata chirie pe proprietatile sau utilitatile ipotecate.

Ca sa ridice ipoteca, proprietarul trebuie sa plateasca Bancii valoarea ipotecii plus 10% dobanda. Cand ipoteca este ridicata de pe toate proprietatile dintr-un grup de culoare, proprietarul poate incepe sa cumpere case la pretul intreg.

[hr]

Interesant:

  • S-au inventat si alte jocuri bazate pe Monopoly dar, cu teme diferite, de exemplu Socialopoly, Throneopoly, Googolopoly, etc.
  • Pentru cei care vor sa-si confectioneze singuri jocul de Monopoly exista si varianta care se poate printa si personaliza. Iata un exemplu:

Monopoly - tabla de joc pentru print

FILM DEMONSTRATIV

15 thoughts on “Monopoly – Reguli de joc”

    1. In regulile oficiale, din cate stiu eu, nu se poate. Doar la mica intelegere si acceptare a intregului grup de jucatori s-ar putea face, desi cel mai adesea asta ar insemna ca toti sa poata face acelasi lucru si sa nu se termine prea repede jocul. Chiar de curand am jucat si tot la mica intelegere am permis ca un jucator sa-l imprumute pe alt jucator cu o suma mica.

  1. Ce se intampla daca un jucator trebuie sa achite o suma de bani unui alt jucator pentru ca a picat pe una din proprietatile acestuiat(pe casa sau hotel)si nu are sificienti bani, nu are ce sa vanda si toate proprietatile sunt ipotecate?cum isi recupereaza cel care trebuia sa primeasca suma cuvenita?

    1. Pur si simplu persoana care trebuia sa plateasca iese din joc si ii achita toti banii pe care ii are celui pe domeniul caruia a picat. Daca nu are suficient, jucatorul doar paraseste jocul, iar cel care detinea spatiul cu case ramane cu o “paguba”, in sensul ca nu primeste suma care i se cuvenea, singura logica este ca cel care a nimerit pe proprietatea lui iese din joc din cauza imposibilitatii de achitare.

  2. Maximus andreaias

    Eu știu ca dacă un jucător pica la alt jucător și nu are bani sa plătească proprietarul primește toți bani și toate proprietățile celuilant jucător care deține proprietatea pe care se da faliment

  3. Buna!joc in 2 cu fiul meu,Monopoly electronic
    După ce cumpărăm toate proprietățile jocul se opreste și declara câștigătorul.
    Din câte știam eu,nu se joaca in continuare după ce se achiziționează proprietățile ?
    Multumesc

    1. Ba da, jocul Monopoly se juca pana ce unul din jucatori nu mai are proprietati si/sau bani chiar si dupa ipotecari si vanzari de proprietati.
      Incercati sa verificati daca in setatile jocului nu aveti posibilitatea de a permite jocului sa continue. Sau poate este doar varianta limitata si pentru a putea continua jocul sa fie nevoie sa faceti vreo plata.

  4. In jocul Monopoly pentru Millennials un jucător care are 5 bani și 3 proprietăți poate sa își dea o proprietate doar ca să i-a alta pt ca nu are bani?

  5. Buna! In jocul Monopoly pentru Millennials un jucător care are 5 bani și 3 propietati poate sa își dea o proprietate doar ca sa i-a alta pt ca nu are bani??

  6. Bună ziua am o întrebare când începi jocul și ești pe start poți să merci la închisoare chiar și dacă nai dat niciodată cu zarul?

    1. In principiu poti da cu zarul, sa tragi o carte pe care sa scrie “mergi direct la inchisoare”, dar fara sa dai cu zarul … sunt curios cum s-a ajuns intr-o astfel de situatie?

    1. Desigur, accesul la cartonasele cu proprietati trebuie sa fie liber si cine ajunge pe proprietate poate lua decizia daca o achizitioneaza sau nu, in functie de pret, chiria obtinuta, celelalte proprietati avute, suma disponibila de jucator in acel moment, etc.

    1. Daca cineva are cartonasul de iesire din inchisoare, cand ii vine randul si este in inchisoare, anunta ca il are si il returneaza la banca, apoi da cu zarul/zarurile si face exact atatia pasi (proprietati) cat arata zarul/zarurile, nu merge nici “in vizita” si nici “la start”.
      “In vizita” este doar o zona neutra, care atunci cand ajungi cu pionul nu patesti nimic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top