CumSeJoaca.ro » Cum se joacă Domino – Regulament de joc

Cum se joacă Domino – Regulament de joc

Scurt istoric al jocului domino

Domino-ul este originar din Extremul Orient (mai precis din China). Jocurile cu piese de piatra ce se asezau pe suprafete foarte mari au aparut in jurul anilor 1120 dHR, in China. Piesele jocului de Domino erau confectionate din ebonita si acoperite cu os sau fildes. Domino-ul se joacă cu 28 de piese plate, dreptunghiulare, însemnate cu un număr de puncte (de la zero la şase) şi pe care jucătorii le combină între ele după anumite reguli. De la jocul de domino au aparut si alte jocuri similare- in prezent modernul Mah-Jong fiind un urmas al Domino-ului chinez.

Jocul de domino
Jocul de domino chinezesc

Domino-ul a ajuns in Anglia la sfarsitul secolului al optisprezecelea prin intermediul francezilor (se pare ca prin prizonierii de razboi) si a devenit foarte popular in foarte scurt timp. Denumirea de domino este de origine franceza si se pare ca provine de la mantiile alb-negre purtate de preotii crestini pe timpul iernii. Variante ale dominoului se joaca in toata lumea dar jocul este extrem de popular in America Latina. Campionatul National de Domino al Angliei se tine anual incepand cu anul 1985.

Exista dezbateri in ceea ce priveste modul de raspandire a acestui joc: exista opinii potrivit carora jocul a fost adus de chinezi in Europa in secolulul al optisprezecelea dar si opinii dupa care acest joc a fost inventat in mod independent in Europa si China.

Ce este interesant este ca eschimosii americani obisnuiau sa joace un joc asemanator dominoului, astfel ca s-a pus intrebarea daca nu cumva acest tip de joc a fost larg raspandit inainte de ruperea uscatului in continente, cand populatiile umane au migrat in voie.

Reguli de joc pentru domino

Piese de domino facute din pietre pictate
Piese de domino facute din pietre pictate
  •  se amesteca piesele si se aseaza cu fata in jos;
  • jucatorii iau un numar de piese si apoi, pe rand, aseaza cate o piesa pe masa, respectand urmatoarea regula (“principiul dominoului”): piesa introdusa in joc se aseaza in prelungirea unei piese anterioare astfel incat jumatatile in contact sa fie marcate cu acelasi numar de puncte;piesele se pot aseza si unele langa altele, respectand bineinteles acelasi principiu al dominoului.
  • daca un jucator nu poate aseza o piesa in aceste conditii, va ridica de pe masa, pe rand, cate o piesa pe care o poate alipi corect la sir;
  • daca nu se poate muta (nu se poate aseza nici o piesa la sir) se cedeaza randul adversarului, fara a se ridica o piesa suplimentara din cele ramase;
  • o partida se incheie cand un jucator termina toate piesele din mana sau cand nu mai poate aseza nimeni nici o piesa; astfel castigatorul este cel care a ramas cu cele mai putine piese in mana.

Mai mult despre jocul domino

Masa de joc domino
Masa de joc domino

Jocul de domino poate fi practicat de mai mult de doi jucatori, caz in care se recomanda sa se foloseasca mai multe seturi de piese sau un set cu piese marcate cu puncte de la 0-0 la 9-9.

De regula se joaca mai multe partide, pana la realizarea unui punctaj convenit dinainte. Uneori conteaza ca puncte partidele castigate, alteori numarul de piese ramase in mana la adversar sau chiar punctele de pe aceste piese.

7 thoughts on “Cum se joacă Domino – Regulament de joc”

  1. Noi avem varianta de joc cu 55 de piese și preferăm strategia de joc numită The claw (gheara). Se începe cu dubla de 9 și se pun câte 3 piese cu 9 de fiecare parte a dublei. Jocul următor începe cu dubla de 8 și tot așa până la dubla de zero. După 10 runde se calculează punctele. După ce s-au completat cele 2 ‘gheare’ de câte 3 piese cu 9, următorul jucător poate pune o piesă la oricare dintre capete. Dacă cineva pune o dublă (pe care o așează perpendicular), următoarii jucători sunt forțați să completeze ‘gheara’ de 3 piese a acelei duble. La fiecare joc, piesele formează o formă diferită pe masă. Scopul e să scapi de piese sau să ai cât mai puține puncte la final. Cine rămâne cu dubla de zero ia 50 de puncte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top