CumSeJoaca.ro » Reguli de joc pentru Remi etalat

Reguli de joc pentru Remi etalat

Jocul de Remi este un joc de societate foarte popular în România, fiind un joc de masă. Creatorul jocului Remy este Ephraim Hertzanu – un evreu român care a creat jocul în anul 1930. Jocul are mai multe variante, dar cele mai populare sunt remi etalat și remi pe tablă. Ca și denumire remi este mentionat sau scris în diferite feluri, de la remi, remy, rummy, rummy însemnând cărămidă sau bloc, în sensul de monolit.

În urma unei cercetări amănunțite vă punem la dispoziție un regulament oficial pentru remi etalat care cuprinde toate regulile de joc.

Cum se joacă Remi

Jocul poate fi jucat cu 2, 3 sau 4 jucători, iar sensul în care vine rândul jocătorilor este sensul trigonometric. Jucătorul care face jocul este ales prima dată aleator, după care al doilea joc îl face cel din dreapta lui.

Scopul jocului remi etalat este ca jucătorul să scape de toate piesele de pe tabla sa, eatalându-le pe masă, obținând totodată și cel mai mare număr de puncte.

Ce conține setul/cutia jocului de remi

Piese pentru Remi Remy etalat

Jocul conține 106 piese, dintre care două sunt Joker (Joly) 4 table câte una pentru fiecare jucător și piciorușele adiacente tablelor.
• 104 piese sunt numerotate de la 1 la 13 și de patru culori diferite (rosu, galben, albastru și negru), fiecare culoare având două serii de la 1 la 13.
• 2 piese au imaginea unui chip pe ele și acestea se numesc Joker sau Joly.

Pregătirea jocului de remi

Asezarea pieselor la remi etalat
Asezarea pieselor la remi etalat

Fiecare jucător își ia câte o tablă de joc.

Se amestecă toate piesele, cu fața în jos, apoi piesele sunt aranjate în 15 grămezi a câte 7 piese. Piesa care rămâne este întoarsă cu fața în sus și este considerată atu. Atuul este folosit la făcutul jocului, respectiv jucătorul care face piesele numără într-o direcție aleasă (fie de la stânga la dreapta fie de la dreapta la stânga) atâtea grămezi câte indică numârul de pe piesă. Mută prima piesă din această grămadă la care a ajuns pe următoarea grămadă, în sensul de numărare, cu fața în jos. apoi așează piesa rămasă peste grămada respectivă, dar cu numărul în sus.

Jucătorul din dreapta celui care a făcut jocul este cel care începe jocul și primește grămada cu 8 piese, următorii primesc câte o gramadă de câte 7 piese, în total trebuie să primească fiecare câte 2 grămezi. După împărțirea pieselor grămada imediat următoare se pune peste următoarea grămadă marcându-se astfel de unde se vor trage pe viitor piesele. La împarțire dacă se ajunge la sfârșitul grămezilor și încă mai trebuiesc împărțite la jucători atunci se continua cu grămezile din celălalt capăt.

Revenind puțin la atu, în cazul în care unul dintre jucătorii are atu, îl poate anunța doar la începutul jocului și primește 50 de puncte în plus la sfârșitul jocului. Acesta poate fi folosit numai la închiderea jocului, dacă această piesă este ultima piesă de care un jucător are nevoie pentru a forma o combinație ce poate fi etalată și mai are o piesă pe care s-o arunce în șir.

La începutul jocului, jucătorii anunță dublele (două piese de aceeași culoare și valoare). Jucătorii pot schimba dublele între ei, fără să le arate valoarea. Schimbul se poate face numai dublă mică cu dublă mică și dublă mare cu dublă mare. În cazul în care unul din jucători are 3 duble, acesta are
posibilitatea de a “strica jocul” adică să ceară defacerea jocului prin reamestecarea pieselor.

Dublele sunt de 3 tipuri:
• “dubla mica” – de la 2 la 9
• “dubla mare” – de la 10 la 13
• “dubla cheie” sau “cui” – 1

Obiectivul jocului este de a “etala”, coborî piesele de pe tablă așezându-le în suite sau formații/perechi în dreptul lor pe masa de joc. Există două tipuri de combinații de piese ce pot fi etalate

Suita Remi
Suita la remi etalat
  • suită – cel putin 3 piese consecutive ca valoare și de aceeasi culoare. Piesa cu numărul 1 poate fi folosită în două tipuri de suite 1-2-3 sau 12-13-1, dar dacă aceasta este folosită după 13, formația nu mai poate fi continuată cu piesa 2.
Pereche sau terta la remi etalat
Pereche sau terta la remi etalat
  • terță – cel putin 3 piese cu aceeași valoare, dar de culori diferite.

Modul de calculare a punctajului este următorul:

În timpul jocului:

  • Valoarea pieselor la remi etalat
    Valoarea pieselor la remi etalat

    Piesele 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – 5 puncte fiecare

  • Piesele 10, 11, 12, 13 – 10 puncte fiecare
  • Piesă 1 în formație 1-2-3 – 5 puncte
  • Piesă 1 în formație – 1-1-1-1 – 25 de puncte
  • Piesă 1 în formație 12-13-1 – 10 puncte
  • Joker – ia valoarea piesei pe care o înlocuiește

La finalul jocului:

  • Calcularea punctelor la remi etalat
    Calcularea punctelor la remi etalat

    Piesele 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – 5 puncte fiecare

  • Piesele 10, 11, 12, 13 – 10 puncte fiecare
  • Piesă 1 – 25 de puncte
  • Joker – 50 de puncte
  • Atu (dacă este valabil de la începutul jocului) – 50 de puncte
  • Joker re-folosit – 0 puncte

Regulile jocului de remi

Prima rundă

Formarea sirului de piese Remy
Formarea sirului de piese Remy

Jocul începe cu jucătorul care a primit 15 piese. El trebuie să arunce o piesă în șir. Prima piesă din șir se poziționează orizontal și nu poate fi folosită de niciun jucător în timpul jocului. Al 2-lea, al 3-le și al 4-lea jucător trag pe rând câte o piesă din grămada, o verifică dacă i se potrivește la vreo formație și aruncă o piesă în șir, astfel tura jucatorului începe prin a lua o piesă și se termină prin a lăsa o piesă jos, astfel încât pe tablă să fie cel mult 14 piese la terminarea turei.

În prima rundă a jocului nu se pot etala combinații pe masă.

A doua rundă

În runda a doua, jucătorii pot deja să etaleze combinații valide pe masa de joc, numai dacă aceste combinații corespund cu următoarele condiții, și anume

  • suma pieselor să fie de minim 45 de puncte și să conțină minim o formație de tip suită (3 piese de acceași culoare în ordine crescătoare).
  • sau cu o terță de 1 fără să se etaleze și celelalte terțe de pe tabla de joc (dacă există), acestea rămânînd pentru etalările viitoare.

La etalare nu este obligatoriu să fie înșiruite toate formațiile, important este ca etalarea să îndeplinească condițiile de mai sus. Piesele se pot păstra pentru o viitore rupere sau pentru o etalare de mai târziu. Există și riscul ca cineva să închidă jocul, iar aceste puncte din formații să se scadă în loc să se adune sau cineva să lipească aceleași piese pe care le aveți și voi pe tablă.

În această etapă, jucătorii nu pot lipi piese la combinațiile etalate pe masa de joc. Jucătorii pot folosi ultima piesă din șir pentru a forma o combinație pe care imediat s-o etaleze pe masa. După ce au efectuat prima etalare, în următoarea rundă, jucătorii pot lipi piese la combinațiile deja etalate pe masă la alți jucători sau pot rupe șirul, adică pot lua oricare piesa din șir, cu condiția s-o folosească imediat într-o combinație pe care s-o etaleze. Restul pieselor, de unde a rupt șirul, sunt așezate pe tabla jucătorului, care l-a rupt.

Urmatoarele ture/runde

La etalarile din turele urmatoare nu mai exista restrictii la crearea de formatii si se pot lipi piese de pe tabla la formatiile deja existente pe masa. Daca se lipeste o piesa la una din formatiile celorlalti jucatori atunci la sfarsitul jocului aceasta trebuie recuperata/numarată. Pentru a nu se uita care a fost cartea lipita se poate lua piesa imediat urmatoare sau anterioara. In cazul in care piesa lipita este cu o valoare mai mare decat piesa langa care se lipeste, atunci se pot lua piese din alte formatii astfel incat sa se obtina valoarea piesei lipite.

Dupa ce a trecut prima tura se poate alege dintre

  • a lua o piesa din gramezile formate la inceputul jocului
  • a “rupe” ultima piesa din sir, cu conditia ca aceasta sa fie folosita in formatie la etalare in aceeasi tura. In caz contrar se poate lua piesa fara etalare dar jucatorul este obligat sa anunte ca joaca pe tabla.
  • se mai poate rupe sirul de oriunde (in afara de prima piesa) doar daca jucatorul este deja etalat, sa aiba minim 4 piese pe tabla si sa foloseasca piesa rupta in formatie in tura respectiva, iar piesele urmatoare acesteia se pot pune pe tabla sau se pot etala si ele (in cazul in care se alcatuiesc formatii) sau se pot lipi la formatiile deja existente. Piesele lipite se pastreaza pe masa cu fata in jos, acestea nu mai pot fi folosite in alte formatii, acestea doar se numara la finalul jocului.

Jocul de Remi conține și două piese Joker sau Joly. În cazul în care un jucător primește un Joker, îl poate folosi la formarea combinațiilor ce pot fi etalate. Condiția este ca o combinație cu un Joker să mai conțină încă două piese reale (adică într-o formație de 3 piese nu pot fi 2 Jokeri ci doar 2 piese normale cu numere pe ele). Dacă o combinație conține doi Jokeri, aceasta trebuie să aibă încă 4 piese reale și cei doi Jokeri nu pot fi așezați unul lângă altul. Jucătorul care are un Joker îl poate lipi și la combinațiile etalate pe masa. În cazul în care există un joker etalat pe masa de joc și unul dintre jucătorii are exact piesa pe care Joly-ul o înlocuiește, el poate lua acest Joker pe tabla lui punând în schimb piesa pe care o înlocuiește. Un Joker re-folosit, nu mai poate fi folosit și a 3-a oară.

Daca Joly este etalat de unul din jucatori intr-o terta alaturi de 2 carti, atunci pentru folosirea luitrebuie sa se lipeasca amandoua piesele de aceeasi valoare cu cele deja etalate dar de culori diferite de acestea. Se poate lipi o piesa la o terta care contine un joly si 2 carti, dar joly nu poate fi folosit pana nu este lipita si cea de a patra piesa. Jucatorul care lipeste a patra piesa poate folosi Joly-ul.

Joly nu se poate lipi la ceilalti jucatori.

Jucatorul este obligat sa anunte cand mai are cel mult 3 piese pe tabla de joc. In caz contrar acesta poate fi penalizat la sfarsitul jocului cu 500 puncte, fara sa se ia in calcul si punctele facute in timpul jocului sau punctele de pe tabla de joc.

Daca pe tabla de joc au ramas trei piese atunci jucatorul nu poate sa mai rupa decat ultima piesa.

Daca pe tabla de joc au ramas una sau doua piese atunci jucatorul nu mai poate rupe ultima piesa din sir, fiind obligat sa traga o piesa din gramada. Aceste piese de pe tabla trebuie lipite, nu se mai poate face formatie cu ele, chiar daca prin tragerea unei carti de jos jucatorul are in acel moment 3 piese pe tabla, deoarece una din cele 3 carti este obligat sa o lase jos in sir la sfarsitul turei.

Calcularea rezultatului:

Jucătorul care închide jocul primește 100 de puncte în plus. Acestea se adaugă la punctele adunate de la combinațiile etalate. Pentru ceilalți jucători se calculează punctele de la combinațiile etalate și se scad punctele pieselor rămase pe tablă, ne-etalate. Dacă un jucător nu a reușit să etaleze până la închiderea jocului, i se scad 100 de puncte. 

Jocul se incheie cand unul din jucatori termina piesele de pe tabla sa de joc, ultima carte pe care o lasa jos fiind cartea de inchidere. Dacă jocul se termină prin terminarea grămezilor, niciun jucător nu primește cei 100 de puncte suplimentare. Câștigător este cel care a obținut cele mai multe puncte. 

Dacă cineva închide, aruncând un joker sau 1, atunci rezultatul lui este dublat.

Joc dublu este anunțat când atuul este un joker sau 1. În acest caz toate punctele jucătorilor la final de joc sunt dublate – cine pierde, pierde dublu, cine câștigă, câștigă dublu. În cazul unui joc dublu, un jucător închide, aruncând un joker sau 1, punctele lui sunt înmulțite cu 4. Rar se poate întâmpla ca unul dintre jucătorii să aibă mai multe puncte decât cel care închide. În acest caz, câștigător este cel cu cele mai multe puncte.

100 thoughts on “Reguli de joc pentru Remi etalat”

  1. Daca mai am 5 piese la remy etalat,și am tras o piesa buna cu care pot face formație și mai am o lipitura,pot închide fara să anunț???

    1. Da, poti inchide sub forma cum ai mentionat mai sus. Regula spune sa anunti cand ai minim 3 piese pe tabla. Poti avea o strategie sa ti piesa pe tabla doar ca sa nu anunti, dar asta o faci pe riscul tau, deci este legal/corect.

      1. Buna seara….daca un jucator s-a etalat cu o formatie de unari (trei piese) apoi jocul continua inca trei maini fara nici o etalare din partea lui….si la a patra mama anunta ca a inchis adica coboara toate piesele pe masa si inchide..
        ..este corect

        1. Da, este corect, jucatorul isi asuma ca oricine poate inchide inaintea lui si sa ii fie scazute toate punctele de pe tabla.

    2. Daca am pe tablă 3 piese,trag a 4 a din grămadă și pot înlocui jokerul de la un alt jucător ,pot închide cu o formație de 3,suita sau terti?

      1. Ai nevoie de o piesa cu care sa inchizi. In cazul asta poti cobora oricand formatia ta si cu piesa pe care o tragi ultima data inchizi pur si simplu

        1. Dacă este joc dublu jucătorului care rămâne pe tablă cu piese i se scade piesele rămase pe tablă dublu și după ce i se scade din ce a etalat se numără dublu? Sau i se scade ce a rămas pe tablă simplu și ce îi rămâne etalat se dublează? Mulțumesc

          1. Joc dublu inseamna ca se calculeaza piesele exact ca la un joc normal/simplu si rezultatul final se dubleaza, fie ca este pozitiv (ceea ce a etalat este mai mult decat ce a ramas pe tabla) fie este negativ. Practic din ce a etalat se scad valorile pieselor ramase pe tabla si rezultatul final se inmulteste cu doi.
            Daca cineva nu a etalat, in loc sa se scada 100 de puncte cat este valoarea normala, fiind joc dublu se scad 200 de puncte.

        2. Dacă am pe tabla 5 piese ex o formație de 3 . Și o formație de 4 și 5 pot lua atu ul (atu ul fiind 6 ) și sa ma cobor direct cu inchisul

          1. Nu, in cazul prezentat, ati putea lua atuul si sa faceti 2 perechi si sa le coborati, dar mai aveti nevoie de o piesa cu care sa inchideti. Deci pe langa cele 5 piese, mai luati atuu-ul (deci aveti 6), dar mai e nevoie de o piesa pentru inchidere.

      2. Buna. Daca cineva anunța ca inchide pe tabla poate sa ia piesă şi din grămada si din şir pâna la inchiderea ? Sau numai din gramada

        1. Daca persoana anunta ca doreste sa inchida pe tabla nu are dreptul sa ia de jos, ci doar din gramada. De jos iau cei care “taie” si fac formatii.

          1. La inceputul jocului se anunta daca cineva are atuul, practic este permis sa anunti pana chiar inainte sa iei prima carte/piatra/piesa din teanc (este limpede ca daca nu ai luat inca nici o piesa si ai atuul inseamna ca l-ai avut de la inceput, dar ai uitat sa anunti)

    1. Din a doua runda poti deja inchide.
      Dar sincer in locul tau as inchide pe tabla, nici nu le mai cobori ci efectiv inchizi cu piesa care spui ca ti-ar ramane. Inchisul pe tabla se puncteaza diferit (Am auzit variante de 500 de puncte sau cu 2000 de puncte)

        1. Din a doua tura se poate deja etala si inchide, dar de cand sa se etaleze este mai ok sa se inchida direct pe tabla. Varianta de inchidere pe tabla este foarte greu de facut (este rară, greu de facut sau cu mult noroc :) ) si se obtin mult mai multe puncte.

    1. Da, doar ca se poate lua doar daca se face formatie cu el, este ca atunci cand “tai de jos” sau iei ultima piesa, trebuie sa faci o formatie cu atuu-ul si se poate inchide, chiar si pe tabla

  2. Corina Monica Mateș

    Am schimbat joiy și am făcut cu el o formație, să zicem 2 galben, 2 albastru și joly. Un alt jucător poate lipi ceilalți 2 doieri de roșu și negru? Îi poate lipi pe amândoi sau doar pe unul?
    Mulțumesc!

    1. Celalalt jucator poate lipi o piesa si cu cealalta poate inlocui Joly-ul, spre ex pune 2 de rosu langa formatia dvs si schimba Joly cu 2 de negru, iar dvs inchideti formatia, se pune una dintre cele 4 piese peste formatia incheiata. Cealalta persoana poata ulterior folosi Jokerul in orice formatie doreste.

      1. Corina Monica Mateș

        Joly fusese schimbat de alt jucător. Idee era daca lângă acestă formație de 2 cu joly schimbat deja, se mai pot lipi alți 2 doieri.

        1. Daca Joly a fost deja schimbat acea piesa trebuie sa ramana in locul Joly-ului, iar Joly se foloseste la alta formatie cu alta ocazie. Daca este vorba despre o formatie de 2, e nevoie de minim 3 piese, deci doar o singura piesa (culoarea lipsa) mai poate fi “lipita” la acea formatie.

          1. Corina Monica Mateș

            Îmi cer scuze de insistență, poate n-am expus situația corect.
            Joly schimbat de către un jucător era un 12 ( dintr-o formație a altui jucator 11, joly, 13).
            Cu 12 s-a făcut formația de 12 (înlocuitor joly) și 2 doieri de galben și albastru. La această formație este întrebarea dacă se mai pot lupi ceilalți 2 doieri, de roșu și negru.
            Multumesc!

          2. Jokerul poate fi schimbat doar odata, respectiv sa fie folosit de 2 ori (prima data este pus de cel care il avea, iar a doua oara de cel care a reusit sa-l inlocuiasca). Acestea fiind spuse, a doua oara nu poate fi inlocuit Jokerul si implicit nici nu se pot lipi cele doua piese pentru ca nu se stie ce piesa inlocuieste Jokerul. Si uite cum, cu un caz concret, se schimba interpretarea.
            Ganduri bune si spor la joaca

  3. Corina Monica Mateș

    Referitor la raspunsul d-voastră.
    În formația de doieri, joly este întors, adică fusese schimbat de un alt jucător. Se știe metoda de schimbare a joly-ului, întrebarea era dacă se pot lipi alți 2 doieri fara să implice schimbarea joly-ului, de culori diferite, normal, de cele existente deja. Adică joly (întors, schimbat) 2 roșu, 2 albastru (existente) și LIPIT lângă acea formatie ceilalți 2 doieri.
    Este admisă această lipite? Mulțumesc !

    1. Am scris la comentariul precedent cum se face schimbarea, practic atunci cand schimbi un Joly dintr-o formatie, efectiv faci schimbul si pui piesa care se potriveste in locul Joly-ului si Joly este ridicat de persoana care a avut piesa, efectiv se face un schimb de piese. Singurul lucru care se mai face este ca piesa schimbata sa fie pusa pe orizontal pentru ca la final sa fie numarata 50 de puncte, nu 5 (in cazul in care piesa este 2)
      Daca jos sunt rosu si albastru, cand s-a inlocuit jokerul cu 2 de culoare galbena, ramane posibilitatea de a pune doar 2 de negru.
      Si sa fiu si mai clar … daca dun formatie voi ati intors Joly-ul cu fata in jos (ca forma de schimbare/inlocuire) este clar ca doar o singura piesa se mai poate “lipi”, dar deoarece nu se stie ce culoare avea Jokerul, in acest caz nu se poate lipi nici o alta piesa, deoarece nu se stie ce culoare ar fi avut Jokerul, tocmai de aceea se face schimbarea clara a piesei.

        1. Daca nu este etalat atunci nu se mai numara punctele de pe tabla, iar daca este etalat depinde de formatie, in suita de 1,2,3 valoarea este 5 puncte sau in formatia 12,13,1 valoarea este 10 puncte, iar in formatie de 1 atunci este 25 de puncte. Daca persoana a apucat sa etaleze, dar a ramas cu 1 pe tabla, atunci se calculeaza maxim, adica 25 puncte care se scad la final

  4. Buna ziua!
    Un jucator poate schimba jokerul folosit de catre el la etalare? Concret: un jucator etaleaza o formatie in care foloseste un joker. La urmatoarea tura, pe tabla are si piesa inlocuitoare a jokerului. Poate schimba jokerul etalat de el sau exista vreo interdictie potrivit careia doar ceilalti jucatori pot schimba jokerul etalat? Multumesc!

      1. Buna ziua
        Este corect la prima etalare sa pun jos doi de unu si un joker si sa consider ca am o formatie completa de unu care ma lasa sa etalez fara suita

        1. Este corecta formatia.
          La remi etalat coborarea se face la 45 de puncte și se poate face doar cu suite sau combinatie suite + terte/perechi/formatii

  5. Dacă un jucător întoarce un joker în formație de 11-12-13 albastru și îl folosește intr o formație de 1 (roșu și galben) un alt jucător poate lipi doar un 1 negru sau indiferent? Adică jokerul ține locul fix pt 1 albastru sau pt 1 putând fi lipite apoi oricare dintre culori?

    1. In acest caz nu se mai poate lipi nici o piesa la noua formatia de 1, deoarece joker-ul poate inlocui o singura piesa si “nu se stie” ce culoare ar avea joker-ul.
      Daca cineva ar avea ambii de 1 ramasi (1 de negru si 1 de albastru), doar atunci se poate lipi la perechea initiala si inlocui jokerul, dar conditia este ca joly-ul sa nu fi fost inca schimbat, in cazul de fata nici macar aceasta situatie nu mai este posibila, deoarece odata a fost inlocuit.

  6. Recent m-am confruntat cu o situație rar întâlnita la jocul de remy : piesa cu care trebuia să începem jocul(atu) era chiar JOKER.
    CUM SE PROCEDEAZA IN ACEST CAZ ?
    Am citit regulamentul și SINGURA PRECIZARE ESTE CA JOCUL SE CALCULEAZA DUBLU !.
    Alte precizari mai sunt ??.
    Mulțumesc.
    Sărbători fericite!

      1. Bună ziua!
        Va rog sa-mi raspundeti ce se întâmplă cu Joly care este atu? Se amestecă din nou cu celalalte piese sau nu? Cum se procedeaza cand ultima carte ramasă, este Joly. Am inteles ca este joc dublu, dar ce se intampla cu acel Joly?

        1. Daca ultima piesa este Joly, jocul este dublu pentru toti participantii/jucatorii. Se aplica exact aceleasi reguli ca si cum ar fi o alta piesa/piatra, adica se poate lua doar in tura in care vrei si poti sa si inchizi, cu conditia sa faci si formatie cu acel Joly. De exemplu daca dupa cateva etalari ramai pe table cu doua piese de 3 (de culori diferite) si un 10, poti lua Jokerul (atuu-ul), faci formatie 3, 3, Joker si o etalezi iar cu 10 inchizi jocul. Deci nimic speciat nu este in plus decat faptul ca toate scorurile de dupa numarerea punctelor se dubleaza.

  7. În tabelul cu punctajul, închiderea este 50 de puncte, iar in text este 100 de puncte.
    Punctajul pentru inchidere trebuie sa fie corelat cu punctajul pentru ne-etalare?

    A 2-a intrebare: Cand este “1” 25 puncte, la finalul jocului? Doar dacă ramai cu el pe tablă?
    La fel pentru joker, când este 50 de puncte la finalul jocului?

    1. Aveti mare dreptate, tabelul este o poza si efectiv nu am apucat sa refac tabelul. Practic punctajul de inchidere este 100 de puncte.
      “Punctajul pentru inchidere trebuie sa fie corelat cu punctajul pentru ne-etalare?” – Corect, daca cel care inchide primeste 100, celui caruia nu reuseste sa coboare nici o formatie i se scad 100 de puncte

      Piesa/caramida 1 reprezinta 25 de puncte doar in formatie de tip pereche de 1, un in suita. Acest punctaj de 25 de puncte se calculeaza atat in timpul jocului (poate ajuta cand vine vorba de coborat/etalat) sau la finalul jocului, cand sunt numarate valorile pieselor etalate. Repet daca 1 este intr-o suita, valoarea acestuia poate fi 5 puncte, daca suita este 1,2,3 sau poate fi 10 puncte daca suita este 12, 13, 1

      Joker-ul se calculeaza la finalul jocului 50 de puncte, iar in timpul jocului se calculeaza valoarea piesei pe care o inlocuieste

    1. Nu inteleg intrebarea, cum adica pentru a strica jocul? si cum sa folosesti joly ca dubla? reformuleaza te rog si iti raspund

  8. Bună seara!
    La remi etalat, se poate închide fără a trage carte din teanc sau fără a rupe de jos pentru a face formaţie?
    Mai exact am mai coborât o formaţie de pe tablă, soțul nu era anunţat la cărţi, ( că mai are 2 sau 3) fără să ia carte nici de sus nici de jos, a lipit o carte la formaţia coborâtă de mine, a mai coborât o terţă şi a spus că închide, fără să ia carte.
    Mulţumesc anticipat!

    1. Nu se poate face asa ceva, prima data este obligat sa ia carte si poate face asta in 3 feluri
      – fie din teancul de piese care sunt cu fata in jos, de unde ia toata lumea
      – fie ia ultima piesa din sirul coborat, unde sunt aruncate piesele nefolosite, dar doar daca face pereche cu cel putin inca doua piese
      – fie ia atuu-ul, cartea din teancurile de carti dar care este singura piesa intoarsa (cea folosita la inceput cand s-au numarat turnurile de piese), dar de asemenea doar daca face pereche cu cel putin inca doua piese

        1. O singura data in joc se poate inlocui fiecare joker etalat, daca jucatorul are piesa inlocuitoare, acesta poate fi oricare dintre jucatori

  9. Un jucător care anunță că joacă pe tablă are voie sa ia carte de jos(ultima) la fiecare mâna sau numai ultima cu care termină?

        1. Inchisul pe tabla se anunta de la inceput, cel tarziu dupa prima runda de joc, de preferat dupa ce iti vezi primele 14-15 piese. Odata ce ai etalat nu mai poti inchide pe tabla

  10. Buna seara am o intrebare daca am 5 piese sa zicem atu este 10galben si eu am 11,12,13 pot lua atu si sa ma lipsesc la adversar si sa inchid si sa pun 10 ,11,12 fac formatie si 13 pun la adversar si inchid

    1. Da, daca inchideti jocul, puteti lua atuu-ul, faceti o formatie cu el (10,11,12), lipiti ce aveti de lipit la adversar(i) si cu o piesa inchideti

      1. Dacă este joc dublu, adică atu-ul este 1 și cineva închide jocul, in momentul închiderii jocului ceilalți care nu au etalat au minus 200 nu? In cazul acesta atu-ul se dublează pentru persoana care-l are și nu a etalat?

        1. Excelenta interbare, nu am mai intalnit aceasta situatie, regulile sunt clare, daca jocul este dublu, celor care nu au etalat li se scad 200 de puncte si nu se mai calculeaza punctele. Legat de compensarea cu atuu-ul, sincer nu am auzit de varianta asta.

        2. Păi cred dacă atuul este 1, nu are cum sa fie joc dublu, nu? Doar dacă atuul este joly este joc dublu. Nu?

          1. Imi cer scuze pentru exprimare/posibila confuzie … exista varianta in care atuul este Joly/Joker si atunci tot jocul este dublu, respectiv se dubleaza punctele tuturor jucatorilor si exista varianta in care persoana care inchide jocul cu Joly isi dubleaza doar punctele lui.

    2. Regula nu era ca poți lua atuul și să faci formație apoi închizi cu o piesă?
      Lipiturile trebuiau făcute înainte?

      1. Asta am spus si eu, poti lua atuu-ul, faci cu el o formatie si apoi inchizi. Doar asa poti folosi atuu-ul, daca faci formatie cu el, dar si inchizi in aceeasi tura

  11. Buna ziua. Am cateva intrebari.
    1. Daca Joly vine din prima, atunci cand se impart cele doua grupuri de piese, se pune 50 puncte pt fiecare Joly (ca la atu)?
    2. Daca un jucator mi-a inlocuit Joly si il foloseste intr-o formatie, lui i se numara Joly la final ca fiind 50 de puncte, sau Joly ia valoarea piesei pe care o inlocuieste, sau Joly i se pune 0 (zero) puncte, in cazul acesta e bun doar pt ca face o formatie cu el?
    3. Partea cu folosirea atu-ului pt a inchide nu mi se pare destul de clara. Daca atu-ul e 6 de ex, la final eu pot sa il folosesc pt a face doar formatie de 6, sau sa inlocuiesca nr 6 dintr-o suita de aceasi culoare, sau il pot folosi ca un fel de Joli, indiferent de formatia care vreau sa o construiesc?
    4. Daca mi se inlocuieste un Joli de catre alt jucator, atunci practic eu pierd cele 50 de puncte si castig valoare piesei cu care se inlocuieste Joli?

    Multumesc pt lamuriri. An nou fericit!

    1. 1. Nu, joker/joly primeste 50 de puncte doar la inchidere cand se numara piesele, altfel jokerul are valoarea piesei pe care o inlocuieste (5,10,25 puncte, depinde de formatie)
      2. Joly/Joker se numara doar la final, si se numara la cel la care a ramas la incheierea jocului, daca v-a fost inlocuit se va numara la jucatorul la care a ajuns
      3. Atuu-ul se poate lua intr-o singura modalitate, doar cand cineva il ia si face formatie cu el (suita sau formatie), dar nu este pe post de Joker. Idea este ca atunci cand cineva ia atuu-ul este obligat sa si inchida jocul, dupa ce face formatie si face lipiri la alti jucatori daca mai doreste
      4. Da, asa este, valoarea jokerului se calculeaza doar la finalul jocului si pentru jucatorul la care a ramas/ajuns
      An nou fericit tuturor

      1. Aici nu înțeleg dacă eu am joker în formațiile mele și alt jucător îmi folosește jokerul îmi ia și punctajul de la joker când se numără la final? Adică pot să îi dau fizic jokerul meu și el să îmi dea cartea ce se potrivește în locul joker..și eu rămân cu numărul care înlocuiește?

        1. Nu se strica jocul. Se face schimb cu ceilalti jucatori. Daca piesa este intre 0-9 se numeste dubla mica si se schimba cu o dubla mica de la alt jucator, iar daca este de la 10-13/1 este dubla mare si se schimba ca atare cu altcineva care are dubla mare.
          Daca nimeni nu are duble atunci jocul se continua fara nici o problema, acele duble le poti folosi in diverse combinatii sau daca chiar nu se pot folosi vor fi piese pe care le poti arunca atunci cand nu ai ce sa dai jos.

    1. Tocmai scria mai sus ca daca închizi cu 1 sau joker se dublează doar persoanei care închide jocul. Dacă atu-ul este 1 sau joker se dublează pt toți jucătorii.

    2. “Dacă cineva închide, aruncând un joker sau 1, atunci rezultatul lui este dublat” … exact asta scrie mai sus în reguli

  12. Dacă am o suita cu 1, 1 și joker, pot sa adaug un al 3-lea 1 diferit, fără să iau joker ul?
    A 2-a intrebare: la finalul jocului, 1 în formație după 13 se calculează cu 10 sau 25 de puncte?

    1. Prima intrebare nu imi este clara.
      Am mai scris in comentarii, daca este in formatie “Mare”, adica 12,13,1, atunci 1 se numara 10 puncte

  13. Daca se înlocuiește un joker, jokerul trebuie folosit atunci sau poate fi și păstrat pe tablă pentru o formație viiitoare?

  14. Dacă am etalat o terta cu 1, 1 și joker, se poate completa ulterior cu al 3-lea 1 (culoare diferită de cei existenți), fără să înlocuiesc jokerul?

    1. Da, se poate. Doar in acest caz se poate “stii” ce piesa inlocuia de fapt Jokerul si doar in acest moment poate fi schimbat de altcineva daca il are. Dar da, odata ce terta este coborata atat tu cat oricine altcineva poate completa cu 1 atat timp cat lipseste 1 de culoare diferita fata de celelalte doua piese din formatie.

  15. Trei intrebari:
    1. Situatie:
    – un jucator A se etaleaza folosind un Joker intr-o suita: 10, Joker, 12 – albastru,
    – un alt jucator B, in aceeasi runda, se etaleaza printre care are o formatie de 11. – 11 albastru, 11 galben , 11 rosu – 11 negru lipseste.
    Urmatoarea runda jucatorul A are un 11 negru pe care il lipeste la jucatorul B cu formatia de 11.
    Cand ii vine din nou randul, jucatorul B, vrea sa foloseasca 11 albastru din formatia acum completa si sa inlocuiasca Joker-ul jucatorului A din suita deja etalata – poate? Deci nu cu un al 2-lea 11 albastru de pe tabla ci cu unul deja etalat in formatie.

    2. Cum exact se fac lipiturile la ceilalti jucatori?
    – situatie : la suita jucatorului A de 6, 7 si 8 vine jucatorul B, lipeste 9 si ia inapoi 8 ca punct, adica jucatorul A va avea acum 6, 7, 9 etalat. Vine si jucatorul C si lipeste 10 si isi i-a inapoi 9 si 7 ca punct. In acest moment jucatorul A mai are etalat 6 si 10. Se poate? Practic la fiecare runda sau in aceeasi runda alti jucatori sau tot lipit si el nu a mai ramas cu formatie de 3 piese ci doar cu 2 piese pentru ca ceilalti jucatori care s-au tot lipit si-au luat inapoi punctele. Este corect sa ramai cu doar 2 piese jos?

    – situatie. Jucatorul A are etalat 8 rosu, 8 negru, 8 galben.
    Jucatorul B are etalat: 6, 7, 8, 9 galben etalat. Si are pe tabla un 8 albastru si 7 galben printre altele.
    Ce face jucatorul B. : pune un 8 albastru la formatia de 8 a jucatorului A si ia 8 galben la care adauga 7 galben de tabla si 6 galben de la suita lui deja etalata. Este corect?

    3. Cand exact anunti ca mai ai doar 3 piese pe tabla?
    – cand o pui pe a 4-a jos la sir,
    – inainte sa te lipesti cu a 4-a la tine sau la alt jucator,
    – daca ai rupt sirul, ai facut formatii, te-ai lipit si mai ai pe tabla 5 piese din care o formatie de 3 pe care vrei sa o etalezi ce faci? Etalezi primele 2 piese, spui ultimele 3, etalezi si pe a 3-a din formatie, dupa care arunci o piesa din cele 2 ramase pe tabla la sir? Cand sau cum exact se anunta ultimele 3?

    Multumesc.

    1. 1. Sub nici o forma, ceea ce este etalat nu se mai modifica, decat in cazul jokerului, altfel nici o alta piesa nu mai este ridicata din ceea ce este etalat.
      2. Da, este foarte corect. Ideea este ca cei care lipesc, pun piese cu o anumita valoare si isi iau inapoi piese de aceeasi valoare. Foarte corect ai descris situatia. Deci este normal ca dintr-o formatie sa se cunoasca doar capetele, respectiv in cazul tau 6 si 10. Da, asa se procedeaza, pentru ca la finalul jocului sa se stie cat trebuie sa isi numere fiecare punctele acumulate
      La situatia 2, doar arata 8 albastru si pune piesa langa el cu fata in jos ca si punct ce se numara doar la final, iar jucatorul A, cel cu perechea, pune una dintre piese peste celelalte doua, in semn ca formatia este completa si nu se mai pot face adaugari la ea.
      Legat de jucatorul B, cand pune 8 de albastru la formatia mentionata, piesa 8 de galben nu o ia el, sau chiar daca o ia, o pune langa piesele lui etalate, dar cu fata in jos, acea piesa doar se calculeaza la final, acea piesa NU se mai poate folosi in nici o formatie. Acest lucru este valabil oricand atunci cand lipesti, ceea ce iei inapoi ca si piesa/piese este doar sa echivalezi punctele pe care le-ai adaugat celuilalt jucator, dar nu le mai poti folosi in alte perechi
      3. Legat de anunt: anunti cand ai maxim 3 piese pe tabla.
      Legat de etalare, cand ai 5 piese, nu poti etala doar doua, ori etalezi 3 ca sa faci o formatie (suita sau terta) si ramai cu doua pe tabla din care una o adaugi la sirul unde se “arunca” piesele si atunci anunti ca mai ai o piesa pe tabla, fie nu etalezi nimic, tocmai ca sa induci in eroare lumea, pentru ca tu stii clar ca ai o formatie completa si oricand poti sa o cobori (riscul aici este sa nu inchida altcineva si tu sa ramai cu piesele pe tabla si sa ti se scada ca si puncte), “arunci” o piesa, mai ramai cu 4, iar in acest caz nici nu esti nevoita sa anunti ca ai mai putin de 3 piese si speri ca pana la urmatoarea tura sa nu inchida cineva si sa iti vina tie o piesa care sa ti se potriveasca tie sau la alt jucator sa o lipesti, apoi cobori perechea si cu cea de-a 4-a piesa inchizi. Sper ca m-am facut inteles.

  16. Este suficient să anunț că mai am 3 piese pe tablă, pentru ca ulterior să pot închide, sau trebuie să anunț și atunci când rămân cu 2 piese si/sau una, ca să pot închide când îmi vine rândul? Mulțumesc.

    1. Aceasta este o regula oarecum preluate de la cartile de joc, in principiu daca anunti odata ar trebui sa fie suficient, atunci cand ai mai putin sau egal cu 3 piese, dar daca anunti la fiecare tura cand se indeplineste aceasta conditie este si mai bine. Nu trebui invalidat un joc daca acest criteriu nu este indeplinit. Este ceva pur informativ pentru cei care stau la “pândă”, sa-si coboare piesele. Eu am jucat si fara sa anuntam cate piese mai avem.

  17. Dacă am pe tablă 3 carti 13 roșu 13 negru (care înlocuiește un joly etalat), pot lua 11 roșu acesta fiind ultimul din șir ,pot să închid? având și carte de închidere.

  18. Bună dimineata…..o întrebare am si eu
    Un jucător de la masa se etaleaza corect cu o formatie de trei unari…..se joaca in continuare normal,se etaleaza si ceilalti jucatori…..iar la a treia-patra mana jucatorul cu o foatie etalata pune toate pietrele jos si anunta ca inchide.Este corect?

    1. Am raspuns mai sus/jos :). Nu apuc chiar zilnic sa raspund la comentarii, dar un principiu o intrebare este suficienta.
      Da, este corect cum a procedat, s-a pazit ca sa nu poata altcineva sa lipseasca la formatiile lui, s-a asigurat ca a etalat si oricand poate rupe sirul de piese aruncate.

  19. Multumesc mult si scuze daca am insistat dar nu am stiut cum functioneaza (intrebare-raspuns).
    Si totusi de ce trebuie sa mai anuntam ca avem trei pietre? noi care etalam mai multe formatii…..iar jucatorul cu trei pietre etalate…..anunta ca inchide cu 12 pietre pe tabla…..el nu mai anunta ninic….mi se pare un pic fortat…..ori joci pe tabla…..ori etalate….
    Seara frumoasa sa aveți

    1. Stai linistita, este in regula. Raspund cat pot de repede.
      Regulile sunt una, iar strategiile sunt altceva. Imagineaza-ti ca persoana care anunta ca joaca pe tabla de la inceput, isi asuma un risc foarte mare, de aceea si punctajul in care reuseste sa inchida pe tabla este pe masura. Cel putin persoana cu care ai jucat s-a asigurat ca a coborat formatia de 1 ca sa isi limiteze pierderile, plus ca mai are un beneficiu, posibilitatea ruperii sirului de pietre aruncate.
      Anuntarea este o regula oarecum de morala, se regaseste si la cartile de joc, ca si cum arunci o usoara stare de alerta pentru cei care au posibilitatea sa “schimbe” ceva la modul in care joaca, adica sa mai coboare pietre daca mai au. Fortata sau nu, regula este interpretabila, depinde din unghiul carui jucator privesti.
      Spor la joaca

  20. Salut, dacă ultima piesa cu care raman pe tabla este un joker fals (inlocuit la alta formatie) iar cand trag carte nimeresc alt joker ce se intampla?

    1. Un Joker inlocuit este un Joker real :), poate fi folosit oriunde.
      Situatia este excelenta/ideala, efectiv lipiti Jokerul fie la o formatie de-a dvs fie la adversari, de preferat sa fie o formatie de 1, ca sa obtineti punctaj maxim posibil, iar cu celalalt cu care ati ramas inchideti jocul la dublu.

  21. Am întâmpinat o situație, mai aveam 2 piese pe tablă, (un jolly și o altă piesă), am tras din grămadă și am primit al 2 le-a jolly, astfel am rămas pe tablă cu 2 jolly deoarece cealaltă piesă am dat o jos. În situația aceasta, cum se procedează? Mulțumesc

  22. Când se poate strica jocul cu 3 duble….sunt al 3-lea la joc și am 3 duble,nimeni nu are de schimb, se poate strica jocul ?

    1. Dublele fie le schimbi daca au si alti jucatori, fie le folosesti in diferite formatii, fie le cobori cand iti vine randul. Nu stiu sa fie o regula de stricare a jocului pentru un numar atat de mic de duble.

  23. Buna ziua.
    Am voie sa cobor formatie si sa inchid ,fara sa pot demonstra ca piesa trasa din gramada am folosit.o la formatia coborata ?
    Si a doua intrebare….pot rupe din sir cu o piesa si jolli ?
    Multumesc

    1. 1. Daca este prima data cand cobori, nu, trebuie sa astepti minim o tura ca sa poti inchide. Daca esti deja coborat de minim o tura, tocmai ai luat o piesa, ai facut o formatie, poti sa cobori si sa inchizi.
      2. In principiu da

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top